Rijangst overwinnen

Rijangst overwinnen

Opfriscursus rijangst overwinnen

In Nederland zijn er tussen de 800.000 en 1.000.000 mensen die lijden aan een of andere vorm van rijangst. Naar schatting vermijden een half miljoen Nederlanders het autorijden helemaal.aanmelden-opfriscursus

Rijangst kan specifiek zijn wanneer de angst zich beperkt tot slechts één of enkele situaties, bijvoorbeeld tunnels, bruggen, de linkerrijstrook op de autosnelweg, wegen langs water, het naderen van verkeerslichten, het rijden in een file, inparkeren, verkeersagressie et cetera.

Mensen met rijangst zijn veelal niet alleen bang voor het verkeer of het autorijden zelf. Ze zijn ook vaak bang voor de symptomen van hun eigen lichamelijke angst, zoals spierkrampen en/of duizelingen, hyperventilatie, hartkloppingen, wanhoopsgedachten etc

VEROORZAKERS VAN RIJANGST aanmelden-opfriscursus

  • De snelweg
    Drukte, hoge snelheid, veel rijstroken, in- en uitvoegen. Op de snelweg gebeurt veel en moet je als bestuurder snel kunnen handelen. Als je het gevoel hebt dat het allemaal te snel gaat, kan angst voor de snelweg ontstaan, één van de meest voorkomende vormen van rijangst
  • Vrachtauto’s
    Ze zijn groot en zwaar, manoeuvreren anders dan auto’s.. Veel mensen rijden het liefst met een grote boog om vrachtverkeer heen. Sommige mensen zijn zo bang voor vrachtauto’s, dat ze de snelweg daarom vermijden.
  • Tunnels
    Op steeds meer plaatsen in Nederland worden tunnels aangelegd. Dit om de bereikbaarheid, leefbaarheid en verkeersdoorstroming te vergroten. Maar voor sommige mensen is het idee om onder meters water of aarde door te rijden een angstig idee. Ze rijden liever kilometers om, om zo hun bestemming te kunnen bereiken.
  • Bruggen
    Net als tunnels zijn bruggen een manier om Nederland bereikbaar te houden. Er zijn mensen voor wie een weg over water of snelweg geen pretje is. Ook deze angst is een vorm van rijangst.
  • Verkeersdrukte
    In de binnenstad van de grotere plaatsen en steden in Nederland moet je als automobilist goed op de rest van het verkeer letten. Fietsers rijden links en rechts van je auto, voetgangers steken plotseling over. Trams hebben een plek op de rijbaan waarvoor aangepaste verkeersregels gelden. Voor automobilisten die dit niet gewend zijn, kan dit een spannende aangelegenheid zijn. Bij anderen breekt het angstzweet uit als ze er alleen al aan denken.
  • Parkeergarages
    Sommige parkeergarages gaan meters de lucht in, andere weer diep de grond in. Dat is natuurlijk de ideale manier om spaarzaam om te gaan met beperkte ruimte. Maar deze donkere plekken met lage plafonds en krappe bochten kan ook een bron van rijangst zijn.
  • Onbekende routes
    De rit van en naar de supermarkt gaat nog, en naar je werk lukt iedere dag ook wel. Maar moet je (voor het eerst) naar een onbekende stad waar je de weg niet kent en raak je daarvan in paniek? Ook dan is er sprake van rij-angst.
  • Andere auto’s
    Stap je zomaar in iedere auto en rijd je zonder problemen weg? Of krijg je al angstzweet bij de gedachte hieraan? Veel mensen rijden al jaren in dezelfde vertrouwde auto waarin ze elke knop kennen. Moeten ze onverhoopt toch switchen, dan ontstaat een vorm van rij-angst.
  • Parkeren en andere bijzondere verrichtingen
    Fileparkeren, achteruit inparkeren, de hellingproef. Allemaal net wat anders dan ‘gewoon autorijden’. Tijdens je rijexamen moet je het kunnen, maar in de loop der jaren kun je het zomaar verleren. Als je het niet vaak doet, kan de angst ontstaan om het in onverwachte situaties te moeten toepassen.
  • Watervrees
    Nederland barst van de rivieren, kanalen beekjes en sloten. De een geniet van het mooie uitzicht, de ander blijft er het liefst met de auto zo ver mogelijk vandaan. Op dijken of smalle wegen langs water rijden, is voor veel mensen een reden rijangst te ontwikkelen..